Erbaş ve Er Bilgilendirme Broşürü

Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanlığı Askeralma Dairesi Başkanlığı Erbaş ve Er’ler için bilgilendirme broşürü hazırlamış. Bu broşürde yer alan bilgiler sevk evrakınızı almanızdan birliğinize teslim oluncaya kadar ki süreyi kapsıyor.

Değerli Mehmetçik;

Bu Broşür, Sizlere Askerlik Yükümlülüğünüzü  Yerine Getirmek Üzere, Askerlik Şubesinden, Tertip Edildiğiniz Eğitim Merkezine Katılıncaya Kadar Dikkat Etmenizin Faydalı Olacağı Değerlendirilen Hususlar Hakkında Genel Ve Öz Bilgiler Vermek Üzere Hazırlanmıştır.

1. Askerlik Şubesi Başkanlığından Sevk Evrakını Almayı Müteakip Yapılacak Faaliyetlerdeki Hareket Tarzları :

a. Kutsal vatan hizmetini yapmak üzere, askerlik şubesinden sevk evrakı ile yiyecek ve taşıma bedeli tarafınıza teslim edilerek askere sevk işleminiz yapılmıştır.

b. Gideceğiniz eğitim merkezi ve sınıfınız; son yoklama sırasında tespit edilen eğitim durumu, sağlık, meslek vb. Nitelikleriniz esas alınarak bilgisayar ortamında tespit edilmiştir. Bu konuda yapılan ve yapılacak olan dedikodulara inanmayınız.

c. Kabul ve toplanma merkezi vasıtasıyla eğitim merkezine sevk’ iniz yapılmış ise, askerlik şubesi başkanlığınca verilen talimata göre hareket ediniz.

ç. Sevk evrakınızı aldığınız tarihten itibaren hukuken asker kişi olduğunuzu unutmayınız. Resmi makamlarca veya ailelerce düzenlenen uğurlama törenleri dışındaki törenlere katılmayınız. Siyasi parti, dernek, sendika, vakıf, cemaat vb. Kuruluş ve oluşumların toplantılarına katılmanızın suç teşkil edebileceğini biliniz.

d. Ailenizin yanından ayrılırken; size askerlik şubesi tarafından kapalı zarf olarak verilen sevk evrakını yanınıza alınız ve açmayınız. Ayrıca nüfus cüzdanı,  varsa ehliyet ve banka kartınızı da beraberinizde götürmeyi unutmayınız.

e. Askerlik şubesi başkalıkları tarafından; muhtaç durumdaki eş ve çocuklarınız ile anne ve babalarınıza sağlık cüzdanı verilmekte, belediye başkanlıkları tarafından ise  askerlik hizmeti süresince maaş bağlanmaktadır. Eş ve çocuklarınız ile anne ve babalarınızın; bu imkânlardan faydalanabilmesi için, ikamet ettiği il veya ilçedeki valilik, kaymakamlık, belediye başkanlığı ile askerlik şubesine müracaatları gerekmektedir. eş ve çocuklarınızın bu haklardan yararlanabilmesi için resmi nikâh şartı da bulunmaktadır.

2. Eğitim Merkezine Seyahat Esnasındaki Hareket Tarzları :

a. Eğitim merkezine seyahat esnasında; kaza, hırsızlık, gasp vb. bir durumla karşılaşmanız halinde en yakın polis, jandarma, merkez komutanlığı veya askerlik şubesi başkanlığına müracaat ediniz veya telefonla arayınız.

b. Seyahat esnasında veya eğitim merkezinin bulunduğu il veya ilçede; katılacağınız birlikte tanıdığı subay ve astsubaylar olduğunu söyleyerek size, farklı uygulamalar yaptırabileceğini, istediğiniz bölüğe yerleştirebileceğini vb. hususları söyleyerek sizden menfaat elde etmeye çalışacak kişilerle karşılaşabilirsiniz. Bu tür girişimlerde bulunabilecek kişilere asla inanmayınız, bilinçli, dikkatli ve uyanık olunuz.

c. Temel eğitimi müteakip dağıtım olacağınız birlikler, bilgisayar ortamında belirlenmekte ve kimseye bu konuda ayrıcalık tanınmamaktadır. Sizi, istediğiniz yere dağıtım yaptırabileceğini söyleyen kişilere asla inanmayınız.

3. Eğitim Merkezinin Bulunduğu İl/İlçelerdeki Hareket Tarzları :

a. Eğitim merkezinin bulunduğu il veya ilçedeki otobüs terminali, tren garı, hava ve deniz limanları vb. yerlerde merkez komutanlıklarının ve eğitim merkezi komutanlıklarının irtibat personeli bulunmaktadır. Mutlaka bu personel ile temas kurunuz. Sizi birliklere götürecek askeri araçlardan istifade ediniz. Askeri araçlardan istifade etmezseniz, öncelikle belediye otobüsü veya dolmuş gibi tarifeli vasıtalardan istifade ediniz.

b. Çarşı içinde merkez komutanlığınca görevlendirilen inzibat erbaş ve erlerinden her türlü yardımı alabilir, alışverişlerde karşılaştığınız değişik fiyat uygulamaları vb. hususları bu personele iletebilirsiniz.

c. Askerlik şubesinden size verilen sevk belgesini memlekette unuttuğunuz veya kaybettiğiniz takdirde, bulunduğunuz yerdeki askerlik şubesine müracaat ederek yenisini alabilirsiniz

ç. Sevk edildiğiniz eğitim merkezi; Cumartesi, Pazar ve tatil günleri dahi çalışmaktadır. Bu nedenle katılmanız gereken son gün saat 17.00’ye kadar eğitim merkezine katılmanız, kayıt-kabul işlemlerinizi kolaylaştırılacaktır.

d. Kışlaya ayak bastığınız andan itibaren her türlü ihtiyacınız birlik komutanlıkları tarafından karşılanacaktır.

e. Berber ihtiyacınız kışlada ücretsiz karşılanmaktadır. Çarşıda üç numara veya uygunsuz traş olmayınız.

f. Kayıt- kabul esnasında ( bot, çorap, havlu, terlik, diş macunu, diş fırçası, eldiven, pijama ve eşofman gibi ) istihkaklarınız devlet tarafından karşılanacaktır. Piyasadan satın almayınız.

g. Günlük gereksinimlerinizi (traş malzemesi, bot boyası, temizlik malzemesi, kalem vb.) kışla kantinlerinden piyasadan daha ucuz fiyata karşılayabilirsiniz.

ğ. Kışlaya gelirken yanınızda cep telefonu, fotoğraf makinası, teyp, radyo, CD, disket, kesici ve delici alet, yiyecek, içecek ve benzeri maddeleri getirmeyiniz.

h. Sorunlarınıza daha kolay çözüm bulunabilmesi maksadıyla; kayıt–kabul esnasında, varsa özel, sağlık ve benzeri sorunlarınızı çekinmeden ve doğru olarak görevli personele anlatınız.

ı. Tedavi amacıyla sürekli kullandığınız ilaçları getirebilir, doktor nezaretinde kullanabilirsiniz. Bu maksatla yanınızda getireceğiniz ilaçları kışlaya girişte teslim ediniz.

Bu kutsal vatan görevinin hayırlı ve uğurlu olmasını temenni eder, hayırlı tezkereler dilerim.

ASKERALMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Asker; Dünyanın Hiçbir Ordusunda Yüreği Seninkinden Daha Temiz Daha Sağlam Bir Askere Rast Gelinmemiştir. Mustafa Kemal ATATÜRK

Etiketler: